Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z suszonych grzybów

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kostka rosołowa 1 sztuka
seler lub pietruszka 1 łyżka
mąka 2 łyżki
mleko 1/4 szklanki
cebula 1/2 sztuki
grzyby suszone 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z suszonych grzybów

Kroki postępowania

1
Obieramy i kroimy cebulę w drobną kostkę.
Do rondelka wlewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na złoty kolor cebulkę.
Krok 1 - Sos z suszonych grzybów foto
2
Dolewamy dwa kubki wody. Wrzucamy suszone grzyby wraz z natką pietruszki lub selera oraz kostkę rosołową; i gotujemy przez około 15 minut.
Krok 2 - Sos z suszonych grzybów foto
3
W szklance mieszamy mąkę z mlekiem, w celu zagęszczenia sosu.
Krok 3 - Sos z suszonych grzybów foto
4
Zmniejszamy ogień pod rondelkiem i powoli wlewając zawiesinę mieszamy.

Smacznego !
Krok 4 - Sos z suszonych grzybów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZielonyPokoik 16.04.2013 10:55
Pyza Smaczna: grzyby prawdziwki i kozaki; nie namaczam.
SmacznaPyza 05.04.2013 20:32
suszone grzyby jakie ? nie namaczasz ich ?
Kasia21 05.04.2013 19:07
najlepszy sos
Aleksandra/Olcia 05.04.2013 19:06
najlepszy,uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak