Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto herbatnikowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 25 dag
cukier 10 dag
kakao 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
herbatniki 20 dag
orzechy włoskie 5 dag
jajko 1 szt
masa
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
margaryna 7 dag
mleko 2 łyżki
cukier puder 20 dag
budyń śmietankowy 0,5 szt
sok z cytryny 0,5 szt
serek homogenizowany 48 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto herbatnikowe

Kroki postępowania

1
Rozpuszczamy margarynę, cukry i kakao.
Krok 1 - Ciasto herbatnikowe foto
2
Jajko roztrzepujemy.
Krok 2 - Ciasto herbatnikowe foto
3
Herbatniki kruszymy.
Krok 3 - Ciasto herbatnikowe foto
4
Orzechy siekamy.
Krok 4 - Ciasto herbatnikowe foto
5
Do rozpuszczonej margaryny wlewamy jajko, podgrzewamy mieszając aż do lekkiego stężenia.
Krok 5 - Ciasto herbatnikowe foto
6
Do margaryny wsypujemy orzechy i herbatniki.
Krok 6 - Ciasto herbatnikowe foto
7
Mieszamy. Ciepłym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 22 cm.
Krok 7 - Ciasto herbatnikowe foto
8
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej 1/4 szklanki wody, studzimy.
Krok 8 - Ciasto herbatnikowe foto
9
W rondelku rozpuszczamy margarynę z cukrem. Gotujemy do rozpuszczenia cukru.
Krok 9 - Ciasto herbatnikowe foto
10
Dodajemy budyń wymieszany w mleku i sok z cytryny. Gotujemy chwilkę.
Krok 10 - Ciasto herbatnikowe foto
11
Chłodzimy lekko i łączymy z serkami.
Krok 11 - Ciasto herbatnikowe foto
12
Dodajemy żelatynę chłodną.
Krok 12 - Ciasto herbatnikowe foto
13
Masę wylewamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce.
Krok 13 - Ciasto herbatnikowe foto
14
Podajemy posypane wiórkami czekoladowymi.
Krok 14 - Ciasto herbatnikowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 03.06.2014 16:54
pyszne jest
m1monika 27.05.2013 12:05
ale pychotka :-)
Agnieszka-87-25 06.05.2013 09:46
Halino: u mnie 25 dag to cała margaryna
jerzy3 07.04.2013 00:56
fajny przepis.chyba nawet ja bym potrafił to zrobić
halina17 05.04.2013 12:46
W składnikach piszesz inne ilości , na zdjęciu widać np całą margarynę a nie 15 dag.
Magda24 05.04.2013 12:14
bardzo smacznie wygląda i jest pyszne
marcia7 05.04.2013 10:43
lubię je bo jet proste
reniatka 05.04.2013 10:37
podoba mi sie
martafwkuchni 05.04.2013 10:33
ale pyszności:) lubię tego typu ciasta:) wygląda zachwycająco:)
paulina2157 05.04.2013 10:11
ciekawy przepis bardzo fajnie wygląda to ciasto
Beatris 05.04.2013 10:05
Podoba mi się to ciasto. Z chęcią zjadłabym kawałeczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak