Pączki z różą

Pączki z różą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1/3 szklanki cukru

  • 5 jaj

  • kostka masła

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1 duża łyżka świeżych drożdży

  • kilo smalcu

  • lukier

  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • olejek waniliowy

    1 kropla
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W małym rondelku podgrzewamy mleko, rozprowadzamy drożdże, cukier, mąkę. Składniki wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy żółtka utarte z cukrem, ubite białka, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili wchłonięcia całego tłuszczu. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto uformować w wałek i pokroić na 25 kawałków. Na rozwałkowane kawałki ciasta nałożyć dżem z róży, po 2 łyżki na każdy kawałek, uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut. W dużym rondelku roztapiamy smalec po czym smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Gotowe pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na foremkę wyłożoną papierem. Po ostudzeniu wszystkie pączki polewamy lukrem. Świetnie smakują z kawą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat