Mini pączki z ricottą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser ricotta

    200 gram
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • smalec

    2 kostki
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia. Powinno postać gęste, lepkie ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i w dłoniach obsypanych mąką robimy kulki - mini pączki.

2 kostki smalcu rozgrzewamy w szerokim rondlu i na gorący tłuszcz wrzucamy wcześniej przygotowane mini pączki. Kiedy ciasto lekko urośnie i się zarumieni wyjmujemy i przekładamy na papier aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Przestudzone pączki obtaczamy w cukrze pudrze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 09.02.2016 18:20
smacznie wyglądają
monika141 09.02.2016 16:02
małe ,słodkie cudeńka
Marta Ryżek-Kalkowska 09.02.2016 15:39
PEWNIE SMACZNE
Ola1young 09.02.2016 15:05
pyszne pączki na 1 raz ;)
dodi 09.02.2016 14:11
ale bym zjadła tych pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat