Faworki

Faworki

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Faworki inaczej chruściki to tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku w kształcie złożonej kokardki, pieczone na głębokim tłuszczu. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • żółtka

    3 szt.
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • spirytus

    1 duża łyż.
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczka
  • cukier puder

    4 szczypty
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać żółtka, cukier wanilinowy, śmietanę, spirytus, szczyptę soli i połączyć ze sobą składniki. Całość dokładnie wyrobić rękoma za pomocą wałka aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią i pozostawić na około 40 minut aby ciasto odpoczęło.


2. Po tym czasie ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki. Każdy placek pociąć radełkiem na paski o szerokości 2,5 cm i długości około 10 cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek.


3. Tak przygotowane faworki wrzucić partiami na gorący, głęboki olej rozgrzany do 180 stopni i smażyć na złoty kolor około 1 minuty z każdej strony.


4. Gotowe faworki ułożyć na talerzu i obficie oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat