Przepis i sposób przygotowania na: Faworki
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać żółtka, cukier wanilinowy, śmietanę, spirytus, szczyptę soli i połączyć ze sobą składniki. Całość dokładnie wyrobić rękoma za pomocą wałka aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią i pozostawić na około 40 minut, aby ciasto odpoczęło.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki. Każdy placek pociąć radełkiem na paski o szerokości 2,5 cm i długości około 10 cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek.
3. Tak przygotowane faworki wrzucić partiami na gorący, głęboki olej rozgrzany do 180 stopni i smażyć na złoty kolor około 1 minuty z każdej strony.
4. Gotowe faworki ułożyć na talerzu i obficie oprószyć cukrem pudrem.