Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
70 dag -
drożdże suche
10 g -
mleko ciepłe
300 ml -
jajko
4 sztuki -
masło
50 g -
rum
4 łyżki -
cukier
3 łyżki -
cukier waniliowy
16 g -
sól
szczypta -
lukier biały
-
kolorowa posypka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli, cukrami oraz suchymi drożdżami w misce łyżką, wlać ciepłe mleko, wbić jajka i wyrobić ręką elastyczne ciasto, wlać rozpuszczone płynne masło oraz rum i ponownie wyrobić ciasto,




Zimne polukrować i udekorować dowolnie.
Oponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne, po prostu fantastyczne! Mają jedną wadę, znikają szybko i są mega kaloryczne.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się