Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jestem pewna, że takie bułeczki będą świetnie smakować dzieciakom na drugie śniadanie w nowym roku szkolnym.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 1 kg
drożdże 70 g
mleko 500 ml
cukier 100-200 g
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 100 g
jajko 3
sól szczypta

Kruszonka

cukier 80 g
masło 80 g
mąka pszenna 100 g

Dodatkowo

śliwki węgierki 750 g
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
cynamon Prymat szczypta
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie śliwki myjemy, osuszamy i wyjmujemy pestki. Przekładamy je do miseczki i mieszamy z odrobiną cynamonu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i miksujemy kilka sekund, aż powstanie nam kruszonka. Naczynie od malaksera wkładamy do lodówki.

Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku centymetrów. Za pomocą szklanki, miseczki lub filiżanki wycinamy bułeczki i robimy wgłębienie odciskając dno innej mniejszej niż sama bułeczka szklanki. Spód wgłębionej części powinien być dość cienki. W utworzone wgłębienie wsypujemy niewielką ilość bułki tartej i wkładamy połówki śliwek (ok. 3-5 w zależności od wielkości bułek). Bułki przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut.

Pozostałe jajko roztrzepujemy w miseczce i smarujemy nim obrzeża bułek, które następnie posypujemy kruszonką. Bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 20.05.2017 11:51
super łądne pyszne rewelacyjne domowe
Ada-Gaba 20.10.2015 17:19
smakowite drożdżóweczki
Jadwiga/Jaga85 20.10.2015 16:44
Pyszne drożdżówki!
W poszukiwaniu inspiracji 20.10.2015 16:24
Ale się rozmarzyłam... Pięknie wyglądają, aż ślinka cieknie na sam widok. ;)
Agnieszka-87-25 20.10.2015 14:39
superowe!!!!
Aleksandra/Olcia 20.10.2015 12:50
ale apetyczne mniam
dom-agi 20.10.2015 11:56
Uwielbiam domowe drożdżówki!
Mniam 20.10.2015 11:41
Pyszności! Z chęcią bym takie zjadła do herbatki.
Wafelek2601 20.10.2015 11:35
Dla mnie super
Benita 20.10.2015 11:35
Smakowite drożdżówki, idealne na poprawę jesiennego nastroju
IZABELA29 20.10.2015 10:56
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak