Tradycyjne pączki z marmoladą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pączki z tego przepisu robię od zawsze, są mięciutkie i puszyste z owocowym nadzieniem. Nie chłoną tłuszczu , a smakują najlepiej jeszcze na ciepło ze szklanką mleka.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 20 pączków

  • mąka pszenna

    600 g
  • drożdże

    50 g
  • żółtka

    3 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    0.33 szklanki
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • spirytus

    40 g
  • masło 82%

    100 g
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka

Ponadto

  • marmolada

    400 g
  • olej rzepakowy

    1.5 litra
  • cukier puder

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować.

Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto.

Na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min.


Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci, można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką marmolady i bardzo dokładnie zaklejamy ciasto.

Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło marmolady będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat