Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z musem porzeczkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka 4 łyżki z czubkiem
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa budyniowa:
mleko 3 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 2 łyżki
masło 20 dag
kawa rozpuszczalna 1 łyżka z czubkiem
mus porzeczkowy
galaretka owoce leśne 2 szt
dżem z czarnej porzeczki 2 szklanki
Polewa:
cukier 0,3 szklanki
kakao 1 płaska łyżka
mleko 1 łyżeczka
masło 0,25 szklanki
budyń waniliowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z musem porzeczkowym

Kroki postępowania

1
Biszkopt:jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno /możemy dodać szczyptę soli/ a następnie wsypujemy cukier i ubijamy do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą przestajemy ubijać i dodajemy porcjami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy, której dno wykładamy pergaminem. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia -najlepiej upiec go wieczorem dnia poprzedniego.
Krok 1 - Tort z musem porzeczkowym foto
2
Masa budyniowa: 2,5 szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do pozostałego mleka /0,5 szklanki/ wsypujemy budyń i mąkę pszenną, dokładnie mieszamy i wlewamy do rondelka z gotującym się mlekiem. Mieszając gotujemy ok. 1-2 min. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu a na koniec dodajemy kawę rozpuszczalną.
Mus porzeczkowy: do dwóch szklanego wrzątku wsypujemy dwie galaretki /ja wybrałam o smaku owoce leśne ale mogą być oczywiście inne/ dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do tężejącej galaretki dodajemy dżem z czarnej porzeczki /ja użyłam dżem domowej roboty/ i ubijamy mikserem na jednolity mus.
Krok 2 - Tort z musem porzeczkowym foto
3
Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Układamy pierwszy blat i smarujemy do połową masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem i smarujemy go cienką warstwą masy budyniowej a na nią wykładamy mus porzeczkowy /musimy to zrobic dość szybko po przygotowaniu bo szybko tężeje/ i przykrywamy trzecim blatem. Tort smarujemy pozostałą masą budyniową i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Krok 3 - Tort z musem porzeczkowym foto
4
Polewa: do garneczka wrzucamy pokrojone masło, dodajemy cukier i przesiane kakao, stawiamy na średnim ogniu i mieszając zagotowujemy.Energicznie mieszamy. Do polewy możemy wlać odrobine mleka.Lekko przestygniętą polewą ozdabiamy tort i odstwiamy by polewa stężała.
Krok 4 - Tort z musem porzeczkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 20.05.2013 20:32
fajne ciacho
paulina2157 01.05.2013 10:07
musi być świetny
LoLa 08.04.2013 06:15
z chęcią bym skosztowała
magdalea 05.04.2013 21:56
wygląda pysznie
04.04.2013 13:20
Porzeczki fajnie łamią smak ciast.
wyattearp 04.04.2013 12:00
LUBIĘ TAKIE CIASTECZKA
kasienka23 04.04.2013 09:45
uwielbiam wszystko co jest z czarnymi porzeczkami! :)
malaczarna23 04.04.2013 09:36
wspaniały torcik
2milutka 04.04.2013 09:10
musiał być rewelacyjny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak