Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Karpatka

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 1/2 kostki
woda letnia 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
szczypta soli
jajko 5 sztuk
Krem:
mleko 2% 1/2 litra
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier drobny 5 łyżek
cukier waniliowy 2 łyżki
margaryna 1/2 kostki
olejek cytrynowy parę kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Karpatka

Kroki postępowania

1
Ciasto: Margarynę włożyć do rondelka wlać szklankę wody i szczyptę soli zagotować do rozpuszczenia margaryny. Mąkę wsypywać na wrzącą margarynę i energicznie ucierać pałką ciasto aż do połączenia
Krok 1 - Ciasto Karpatka foto
2
Masa: 1/2 litra mleka odlać więcej niż pół szklanki ,resztę z cukrami zagotować ,budyń rozprowadzić w pozostałym mleko dodać mąkę pszenną i jajko rozmieszać mikserem aby nie było grudek,ugotować budyń ,zostawić do ostygnięcia .Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu i parę kropli olejku do ciasta, zrobić krem i gotowym przełożyć placek.
Krok 2 - Ciasto Karpatka foto
3
Po całkowitym wymieszaniu odstawić do wystygnięcia. 5 jajek całych dodawać po jednym do ciasta wsypać proszek i ubijać mikserem.Ciasto podzielić na 2 równe części
Wyłożyć na dwie standardowe wyłożone pergaminem blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 min w termoobiegu 160*. Po upieczeniu wystudzić .
Krok 3 - Ciasto Karpatka foto
4
Ciasto po upieczeniu,
Krok 4 - Ciasto Karpatka foto
5
I po przełożeniu już gotowym kremem.
Krok 5 - Ciasto Karpatka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 02.04.2013 15:57
bardzo lubię karpatkę
babajaga1969 02.04.2013 09:13
wyszła bardzo ładnie
Botwinka 02.04.2013 08:43
lubię karpatkę :)
Rafał3 01.04.2013 22:33
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak