Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana cukinia

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 400 gram
papryka czerwona 1-2 sztuki
pomidory w puszce 2 puszki
cukinia 4-5 małych sztuk
cebula 1-2 sztuki
olej do smażenia
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
ser wędzony do smaku
majeranek do smaku
tymianek do smaku
kardamon do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana cukinia

Kroki postępowania

1
1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 1 - Faszerowana cukinia foto
2
2. Cukinie (ważne aby były niewielkie) myjemy, kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką. (Nie wyrzucamy środków. Część z nich zostawiamy).
Krok 2 - Faszerowana cukinia foto
3
3. Cebulkę podsmażamy na odrobinie oleju lub oliwy.
Krok 3 - Faszerowana cukinia foto
4
4. Do zeszklonej cebulki dodajemy mięso mielone, razem podsmażamy. Gdy mięsko się już zetnie dodajemy pomidory z puszki, odrobinę wydrążonych środków z cukinii i paprykę pokrojoną w kosteczkę. Wszystko razem dusimy aż papryka zmięknie a woda z pomidorów nieco odparuje. Pod koniec dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o małych oczkach) i doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Faszerowana cukinia foto
5
5. Połówki cukinii układamy na papierze do pieczenia (najlepiej w blaszce lub naczyniu żaroodpornym). Do środka wkładamy świeże liście bazylii.
Krok 5 - Faszerowana cukinia foto
6
6. Nakładamy gotowy farsz z mięsem mielonym do środków.
Krok 6 - Faszerowana cukinia foto
7
7. Na wierzch kładziemy kawałki wędzonego sera.
Krok 7 - Faszerowana cukinia foto
8
8. Zapiekamy około 20-30 minut w temperaturze 190 stopni.

SMACZNEGO :)
Krok 8 - Faszerowana cukinia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 26.12.2013 19:20
uwielbiam cukinie
JOANNA16 02.06.2013 07:26
pycha, też robię tylko z innym nadzieniem
adelajda 03.05.2013 09:00
smaczne !!!!!
Łucja 26.04.2013 15:29
uwielbiam taką cukinie :)
Anitapaj 11.04.2013 12:30
Same smaczności;)
aisoglam 08.04.2013 21:57
Świetnie prezentują się te cukinie. Fajny przepis :)
gosia56 07.04.2013 10:43
super bardzo lubię cukinię faszerowaną;)
Alex_M 03.04.2013 11:53
uwielbiam cukinie! juz sie nie moge doczekac lata!
mysza75 02.04.2013 14:05
Takie faszerowane cukinie mogłabym jeść bez końca :-)
iwi 01.04.2013 17:58
Wygląda smakowicie.
Konczi 01.04.2013 15:06
już tęsknię za sezonem cukiniowym
Janina 01.04.2013 13:07
Bardzo smaczna
Megg 01.04.2013 13:04
wygląda wyśmienicie i pewnie też tak smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak