Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętusek - czekoladowe ciasto z miętowo - budyniowym kremem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
cukier 0,5 szklanki
mąka 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
kakao 1 łyzka
woda 0,4 szklanki
budyń śmietankowy 1 op
mleko 360 ml
masło 150 g
cukier do masy budyniowej 2 łyzki
galaretka agrestowa 1 op
śmietana 36% 200 g
herbatniki 20 szt
czekolada do posypania 50 g
landrynki 180 miętowe

Przepis i sposób przygotowania na: Miętusek - czekoladowe ciasto z miętowo - budyniowym kremem

Ciasto :

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.

Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 20x20.

Pieczemy 20 minut / 180C.

Zostawiamy do ostudzenia.






Warstwa miętowa:


Landrynki wkładamy do garnka.

Zalewamy wodą i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą
( a rospuszczą się napewno! )


W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy.

Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia - cały czas mieszając.

Pozostawiamy do przestudzenia.

Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń.

Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.

Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie.

Pokrywamy warstwą herbatników.





Warstwa śmietanowa:

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.

Dokładnie rozrabiamy.

Śmietanę ubijamy na sztywno.

Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.

Masą pokrywamy herbatniki.

Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty!

Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 23.09.2013 17:45
pięknie wygląda :)
mufinka79 22.05.2013 11:20
Fantastyczne ciacho, lubię z miętą :)
probofka 03.04.2013 21:09
wygląda bardzo smakowo zapewne rewelacyjny deserek n upalne dni
dwa pokoje z kuchnią 31.03.2013 17:22
bardzo fajny pomysł z tą warstwą miętową, nigdy jeszcze takiego nie widziałam!
miroslawa 31.03.2013 14:07
cudnie wygląda, napewno pyszny
Magda24 31.03.2013 12:11
też upiekę, ale już po świętach
angelika14 30.03.2013 21:56
nigdy takiego nie jadłam, po świętach na pewno wypróbuję
Kulinarna Ja 30.03.2013 21:52
ciekawy przepis!
marcia7 30.03.2013 21:41
uwielbiam połączenie mięty z czekoladą
joanna__s 30.03.2013 21:39
Uwielbiam ciasta z dodatkiem mięty. Rewelacja!!
Monika58 30.03.2013 21:07
ładnie zielony
Janina 30.03.2013 20:58
Pysznościm mniam
Rafał3 30.03.2013 20:56
mniam mniam polecam
Boska_Agatka 30.03.2013 20:52
Super gorąco polecam
Ania321 30.03.2013 20:51
wygląda przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak