Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek Wielkanocny

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2/3 kg
mąka razowa 1/2 kg
drożdże 10 dag
cukier 2 łyżki
sól 1,5 łyżki
otręby żytnie 3/4 szklanki
otręby owsiane 1/2 szklanki
woda letnia 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek Wielkanocny

Drożdże kruszymy do miseczki dolewamy 1 szklankę letniej wody i dodajemy cukier. Mieszamy. Posypujemy łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąki i otręby i następnie sól. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 20 min. Następnie przekładamy do formy i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Formę wcześniej smarujemy olejem. Pieczemy ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 31.03.2013 14:13
piękny chlebek, ratulacje
Beatris 30.03.2013 22:42
Pięknie przyrumieniony.
Mati13 30.03.2013 15:46
taki chlebek to jest cos
gosia1988 30.03.2013 14:13
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak