Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy domowy pasztet drobiowy
- wyśmienity pasztet domowy
- instrukcja zrobienia krok po kroku
- przy robieniu pasztetu zyskamy rosół na obiad
Każdy z nas ma czasem ochotę na pasztet z drobiu, nie każdemu jednak smakują sklepowe wyroby. Skorzystajcie z tego przepisu! Pasztet wychodzi bardzo wilgotny i delikatny, doskonale nada się do kanapek lub do wyłożenia na stół podczas przyjęć.
1. Udka z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Mięso zalać zimną wodą (około 2-3 litry), zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszyć na minimum i gotować (bez przykrycia!)* tak, aby rosół delikatnie mrugał. Gotować przez około godzinę.
2. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewki, pietruszkę, seler obrać (przekroić 2 lub 3 kawałki). Cebulę obrać tylko z pierwszych, brudnych warstw, ostatnią zostawić. Odciąć końce cebul i opalić nad palnikiem lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją.
3. Do rosołu dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz ziarnisty. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1,5 godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać) - bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.**
4. Do miski włożyć czerstwą bułkę i zalać ją rosołem, odstawić na 10 minut. Wątróbki umyć i oczyścić.
5. Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając - nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić razem kolejne 10 minut lub do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.
6. Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Udka, marchewki i kawałek selera odłożyć, resztę wyrzucić. Mięso i skóry z udek przekręcić wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i 1 marchewką (wyjętą z rosołu) dwa razy przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do mięsa, masę mięsną doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z białkami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 stopni 40 do 50 minut. Pasztet domowy zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet drobiowy jest gotowy do spożycia.
Smacznego!
* rosół gotujemy bez przykrycia, dzięki temu będzie klarowny