Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z kremem kokosowym i mango curd

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

babeczki składniki na
mąka pszenna 250 gram
masło 200 gram
sok z cytyny 1/2 sztuki
cukier 100 gram
sól szczypta
krem kokosowy składniki na
cukier puder 50 gram
wiórki kokosowe 90 gram
serek mascarpone 200 gram
mango curd składniki na
mango 2 sztuki
sok z pomarańczy 75 ml
sok z cytryny 1/2 sztuki
śmietanka kremowa 3 łyżki
masło 2 łyżki
skrobia 3 łyżeczki
cukier 90 gram
jaja 2 sztuki
kremówka 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z kremem kokosowym i mango curd

Wykonać babeczki:
Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, pokrojone w kosteczkę zimne masło, wszystko skropić sokiem z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, w którym wykrawać kółka wielkości foremek do babeczek. Formy wykleić ciastem, ponakłuwać widelcem, następnie włożyć do lodówki do schłodzenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni na złoty kolor, ok 15-20 minut. Babeczki wystudzić przed nadziewaniem.

Krem kokosowy:
Kremówkę ubić, nie do końca, nie musi być ubita na sztywno. Dodać cukier, zmiksować, dodać wiórki kokosowe, zmiksować. W drugiej misce ubić lekko serek mascarpone, dodać do niego łyżkę masy kokosowej, szybko wymieszać, następnie dodać resztę masy i wszystko dokładnie połączyć.

Mango curd:
Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Ostudzone babeczki wypełniamy kremem kokosowym, na to kładziemy po łyżeczce ostudzonego kremu z mango. Od razu podajemy.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 11.11.2013 21:35
świetny pomysl z tym mango curd
rjustysia 06.06.2013 22:18
Cieszą nie tylko żołądek, ale i oczy :)
Zosia1 27.04.2013 11:29
ciekawy ten mango curd:)
Granita 12.04.2013 01:02
ciekawy przepis,tylko sporo składników:(
ONY_za_kare 02.04.2013 15:19
super babeczki:)
rutynka 02.04.2013 09:58
wyglądają rewelacyjnie!
chrupnij-sobie.pl 30.03.2013 16:00
jakie wiosenne! muszą być pyszne i od razu do schrupania.! Mniamuśne!
joanna__s 28.03.2013 13:05
Pycha!! Piękny kolor, wiosenny.
Andrzej8 28.03.2013 11:05
wygląda super
mysza75 28.03.2013 10:58
Piękne babeczki :-)
Pomocnik 28.03.2013 10:13
świetne babeczki
Katarzyna34 28.03.2013 09:58
wyglądają zachęcająco
fotoviderek 28.03.2013 09:45
Pyszne i jak zwykle pięknie pokazane :)
Alex_M 28.03.2013 09:40
są pyszne!
Gary Michy 27.03.2013 22:55
Mango curd :) fajny przepis :)
w mojej kuchni 27.03.2013 17:33
moje deserowe smaki...
Habibi 27.03.2013 17:22
Zaintrygował mnie dodatek w postaci mango curd :) Do tej pory robiłam tylko z cytrusów - ale uwielbiam mango, więc przy okazji wypróbuję :)
Megg 27.03.2013 16:35
cudne babeczki :)
gosia1988 27.03.2013 15:53
pięknie podane
Krzysztof15 27.03.2013 15:48
pyszne te babeczki
WiktoriaGotuje 27.03.2013 15:44
muszą być pyszne, kuszą samym wyglądem
Kasia21 27.03.2013 15:39
rewelacyjne babeczki
reniatka 27.03.2013 15:26
rewelacyjne te babeczki
bogusia19 27.03.2013 15:18
warte wypróbowania
dodi 27.03.2013 15:16
bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak