Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko z foremki.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
kabanos
oliwa
sól
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko z foremki.

Kroki postępowania

1
Blaszaną foremkę(taką do pieczenia babeczek)wysmarowałam w środku oliwą z oliwek.Kawałek kabanosa dość drobno pokroiłam i przesypałam na dno foremki.Użyłam cieniutkich,podsuszanych kabanosów o smaku chili,ale można użyć kabanosów dowolnego rodzaju,czy każdej innej wędliny,którą się lubi,posiada.Do foremki z pokrojonym kabanosem wbiłam jajko(najlepsze jest takie średniej wielkości,nie za duże).Posypałam jajko po wierzchu szczyptą soli i pieprzu i dość sporą dawką ziół prowansalskich.
Krok 1 - Jajko z foremki. foto
2
Wstawiłam foremkę z wbitym,doprawionym jajkiem do garnka.Wlałam do garnka wąskim strumieniem,powoli trochę wody(tak by sięgała do około 3/4 wysokości foremki).Następnie załączyłam palnik i gotowałam jajko przez 15 minut na niedużym płomieniu.W trakcie gotowania jajka należy przykryć garnek pokrywką.
Krok 2 - Jajko z foremki. foto
3
Po ugotowaniu jajka trzeba było je wydostać z foremki.Aby sprawnie wyjąć je z owej foremki,pomogłam sobie widelcem wkładając jego ząbki w miejscu styku jajka z foremką,odciągnęłam widelcem jajko czyniąc to na całym konturze foremki.Następnie przekręciłam foremkę do góry nogami i postawiłam na talerzyku, postąpiłam identycznie,jak przy stawianiu babki z piasku.
Bardzo prosty w wykonaniu patent,a jaki ciekawy efekt.Jajka można zjadać z majonezem,wszelakimi sosami,czy bez żadnych innych dodatków.Bardzo dobrze smakuje z musztardą rosyjską.Myślę,że jajka podane w takiej formie będą i ozdobą i ciekawostką na stole,czy to podczas bardzo jajecznych świąt wielkanocnych,czy to podczas każdego innego towarzyskiego spotkania.
Krok 3 - Jajko z foremki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 27.03.2013 07:26
Piękne danie na śniadanie :)
-Natka- 26.03.2013 21:38
Świetny pomysł na nową odsłonę jajeczka, muszę zapamiętać. :)
26.03.2013 19:14
A ile tak mniej więcej to zapiekać??
iwi 26.03.2013 16:56
Podsunęłaś mi świetny pomysł na wielkanoc.
Ola1984 26.03.2013 16:04
Robię podobne, ale zapiekam je w silikonowym foremkach.
Ania321 26.03.2013 15:14
świetny pomysł na Wielkanoc :)
bogusia19 26.03.2013 15:10
bardzo fajny pomysł
Megg 26.03.2013 13:49
super pomysł!!!
Magula 26.03.2013 13:22
ekstra pomysł, do ulubionych
gusia1000 26.03.2013 13:07
Świetny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak