Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana gruszka z brzoskwiniami i chrupiącą migdałową kruszonką
Za pomocą łyżeczki wydrążamy wnętrze , by móc w nim umieścic nadzienie.
Brzoskwinie delikatnie odsączamy z syropu i drobniutko siekamy.
Laskę wanilii wydrążamy , a ziarenka dodajemy do posiekanych brzoskwiń.
Delikatnie mieszamy i nadziewamy wydrążone gruszki.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Kruszonka :
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy żółtko , cukier i masło i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Ścieramy na tarce lub kruszymy w palcach na przygotowane owoce.
Posypujemy płatkami migdałów.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut.
Gorące polewamy odrobiną czekolady!