Brukselka podsmażana na oliwie

Brukselka podsmażana na oliwie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brukselka

    300 g
  • oliwa z oliwek

  • sól

  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz

  • suszone pomidory

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Brukselka podsmażana na oliwie
Brukselkę delikatnie oczyszczam z niepotrzebnych listków i opłukuję pod wodą. Każdą główkę przekrajam na pół.
Krok 2 - Brukselka podsmażana na oliwie
Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i układam brukselkę płaską stroną do dołu. Zaczynam podsmażać. W tym czasie czosnek obieram i wyciskam do brukselki. Gdy warzywo zaczyna być lekko miękkie i zarumieniona wtedy doprawiam solą i pieprzem smaku i delikatnie mieszam i przerzucam na drugą stronę. Nie należy brukselki rozgotować - powinna być lekko chrupiąca.
Krok 3 - Brukselka podsmażana na oliwie
Na sam koniec posypuję suszonymi pomidorami ze szczypiorkiem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

22.03.2013 19:31
zawsze tylko gotowaną robiłam

Monika58

22.03.2013 16:18
rzadko ją jem, najczęściej w zupie jarzynowej, ale zjem ze smakiem :)

migotka28

22.03.2013 14:57
nie lubię brukselki ale wygląda smakowicie

Magda24

22.03.2013 13:12
lubię brukselkę - ma trochę inny smak niż pozostałe kapusty - smaczna jest z pikantnymi dodatkami właśnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat