Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb na zakwasie z otrębami z żurawiną

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 280 g
mąka pszenna 300
mąka pełnoziarnista 250 g
zakwas aktywny 3 łyżki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
słonecznik łuskany 1 łyżka
siemię lniane 1 łyżka
woda
otręby 3 z żurawiną

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie z otrębami z żurawiną

Kroki postępowania

1
Zakwas aktywny: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271961/zakwas-na-chleb.html
ZACZYN: Najlepiej zacząć o godz. 16:00. 2 łyżki zakwasu, 100 g mąki żytniej i 100 ml wody wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca.
Następnie o 23:00 do w/w ciasta dodać 100 g mąki żytniej i 100 ml wody, wymieszać i również odstawić w ciepłe miejsce. Trzecie etap o godz. 8:00 - do w/w ciasta dodajemy 80 g mąki żytniej i 100 ml wody i odstawiamy na 3-4 godziny.
CIASTO: Do zaczynu dodajemy 300 g mąki pszenne i 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, następnie dodajemy wodę, sól i cukier (rozpuszczone w wodzie). Wodę dodajemy stopniowo i mieszamy wszystkie składniki. Następnie wsypujemy otręby, słonecznik i siemię lniane. Ciasto mieszamy mikserem z odpowiedniki końcówkami.
Krok 1 - Chleb na zakwasie z otrębami z żurawiną foto
2
Dwie foremki do chleba wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do połowy wysokości i wyrównujemy mokrą łyżką. Posypać otrębami i siemieniem lnianym. Owinąć folią (np. reklamówką, aby do ciasta nie dostawało się powietrze) i odstawić na ok. 4 - 5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (na zdj. jest jeszcze przed wyrośnięciem)
Krok 2 - Chleb na zakwasie z otrębami z żurawiną foto
3
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, piec 30-40 min.(upieczony chleb po stukaniu wydaje głuchy dźwięk od spodu).
Krok 3 - Chleb na zakwasie z otrębami z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia37 19.01.2016 23:47
mniam piękny
Klausia 13.05.2013 14:19
swój najlepszy :)
zielonamorelka 11.04.2013 19:25
zrobiłam [tylko zamiast gotowych otrąb dodałam zwykłe owsiane i żurawinę suszoną] i polecam bo był pycha
sanielcia 19.03.2013 21:21
Super chlebek, na pewno pyszny
zielonamorelka 19.03.2013 19:59
brzmi pysznie chyba zrobię ale dodam prawdziwe otręby i żurtawinę suszoną posiekam bo nei smakują mi te przerobione
Rafał3 19.03.2013 19:29
bardzo fajny przepis
Boska_Agatka 19.03.2013 19:25
świetne polecam serdecznie
justys759 19.03.2013 18:58
rewelacja!
Katarzyna54 19.03.2013 18:44
bardzo lubię swojski chlebek
Marta1986 19.03.2013 18:34
apetyczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak