Grzyby w zalewie octowej z miodem

Grzyby w zalewie octowej z miodem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    3 szklanki
  • miodu wielokwiatowego

    ok. 10 łyżek
  • małe cebulki (lub większe pokrojone w talarki)

    ok. 15 dag
  • sól

    3-4 łyżeczki
  • goździki

    kilkanaście
  • grzyby

    1 opakowanie kg
  • ocet 10 %

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyszczamy, odcinamy trzony (trzony młodych prawdziwków i koźlarzy czerwonych też się nadają). Wrzucamy to do posolonej wrzącej wody zakwaszonej łyżką octu i obgotowujemy. Odsączamy na sicie i \"hartujemy\" zimną wodą. Po ponownym odsączeniu układamy luźno w słoikach, dodając do każdego goździki i kilka ziaren gorczycy.
ZALEWA: Zagotowujemy wodę z octem, solą i cebulkami. w gorącym roztworze rozpuszczamy miód (nie gotujemy!). Napełnamy zalewą słoiki z grzybami tak, by w każdym znalazły się po 2 - 3 cebulki.
Pasteryzujemy ok. 15 minut. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

17.03.2011 09:49
już niedługo ruszę na grzybki!!!

Marta98

23.09.2010 08:13
spróbuje - ciekawy przepis

rosik93

16.08.2010 15:05
mniam

SmacznaPyza

24.07.2010 13:39
na pewno, niech no tylko wybiorę się wreszcie na grzyby! tylko wcześniej musi popadać....

spaghetka

22.07.2010 22:20
To musisz spróbować, smak jest niepowtarzalny! :)

SmacznaPyza

22.07.2010 08:06
nie robiłam nigdy z miodem, zawsze słodzę zalewę cukrem...wypróbuję na pewno, może być ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat