Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy paj
Dlaczego warto zrobić paj z jabłkami?
- bo to bardzo szybkie i proste ciasto w zrobieniu;
- można je jeść na ciepło i na zimno;
- świetnie smakuje jeszcze ciepły z lodami i bitą śmietaną;
- możesz dodać do niego orzechy, migdały, skórkę z cytryny;
- bo to pyszny, poprawiający humor deser.
Kroki postępowania
Z mąki, masła szczypty soli cukru i jajka zagniatamy szybko ciasto, dolewając wodę.
Następnie dzielimy je na dwie części jedną częścią wylepiamy wysmarowaną okrągłą formę tak, aby brzegi również były wylepione.
Nadzienie: jabłka obieramy ze skórek dzielimy na ósemki wrzucamy do miseczki dodajemy mąkę kukurydzianą oraz cukier trzcinowy i cukier z cynamonem i mieszamy wszystko w miseczce i takim przygotowanym nadzieniem wykładamy na ciasto.
Resztę ciasta wałkujemy lub palcami rozgniatamy na wierzchu i wkładamy do nagrzanego do 200° piekarnika i pieczemy około 40 minut, aż ciasto zrobi się złociste.
Moim zdaniem najsmaczniejsze jeszcze ciepłe! Paj z jabłkami najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Pycha!