Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka o cytrynowo-ziołowym smaku

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka całe 7 sztuk
cytryna 2 sztuki
olej roślinny 2 łyżki
masło 1 łyżki
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 1/2 łyżeczki
cebula biała 1 sztuka
tymianek 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udka o cytrynowo-ziołowym smaku

Kroki postępowania

1
W małym rondelku rozpuszczamy masło dodajemy olej zioła i przyprawę do kurczaka ,oraz zmiażdżony czosnek i wyciskamy do tego sok z cytryny.Marynatę zagotować i zostawić do przestudzenia.Udka myjemy i nacieramy z każdej ze stron tą zimną marynatą ,
Krok 1 - Udka o cytrynowo-ziołowym smaku foto
2
drugą cytrynę obieramy ze skórki kroimy na grube plastry ,cebulę obieramy i też kroimy na plasterki ,mięso nasmarowane wkładamy do naczynia żaroodpornego
Krok 2 - Udka o cytrynowo-ziołowym smaku foto
3
i przekładamy mięso pokrojoną cytryną i cebulą i wstawiamy do nagrzanego do 180* piekarnika i pieczemy do zrumienienia mięsa około 1-1,5 godz.
Krok 3 - Udka o cytrynowo-ziołowym smaku foto
4
Podajemy jako samodzielne danie lub z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką.
Krok 4 - Udka o cytrynowo-ziołowym smaku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak