Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
jajko 1
mleko 1 szklanka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 1 do przełożenia
kakao 2 łyżki
bakalie
rodzynki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Jajko utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Następnie wymieszać w oddzielnej miseczce razem mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, sodę i dodawać powoli do utartego jajka z cukrem. Powoli dolewać mleko i olej. Wszystko połączyć w jednolitą masę. Na koniec dodać bakalie, rodzynki. Mogą być też świeże jabłka. Dobrze wymieszać. Posmarować keksówkę olejem wylać ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45minut (w zależności od piekarnika). Gdy ciasto ostygnie kroimy je na pół i przekładamy powidłami. Na wierzch możemy dać polewę posypać kokoskiem albo tylko posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 10.03.2013 14:46
Dobry piernik.
Laila2786 10.03.2013 11:25
ale apetyczny pierniczek
Pusia 10.03.2013 11:01
apetyczne ciasto
2milutka 10.03.2013 09:01
Lubię pierniczki pod każdą postacią:)
Megg 10.03.2013 08:15
wygląda smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak