Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Minifocaccia

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 35 dag
sól 1/2 łyżeczki
stopiona margaryna 2 łyżki
DODATKOWO:
margaryna 1 łyżka
suszone pomidory 2-3 sztuki
przyprawy
drożdże suche 1 opakowanie
woda 1 (ciepła)
oliwki 10 dag
cebula czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Minifocaccia

Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą oraz drożdżami, następnie dodać tłuszcz i wodę wyrobić gładkie ciasto które odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oliwki pokroić w paseczki i połowę dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie je wgnieść w ciasto, następnie podzielić je na cztery części i uformować z nich okrągłe placki które ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na margarynie w trakcie posypać niewielką ilością soli i pieprzu, odstawić do przestudzenia.
Pozostałe oliwki ułożyć na przygotowanych plackach, dołożyć na nie pokrojone w paseczki pomidory oraz cebulę, wierzch posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i ziołami, odstawić na kilkanaście minut do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp. 190st i piec około 25 minut po upieczeniu przestudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 05.03.2013 09:23
fajna nazwa
Granita 05.03.2013 08:55
uroczo wygląda i na pewno jest smaczna
Karolcia12 05.03.2013 08:55
nie dosyć, że ciekawa nazwa, to jeszcze zachęcająco wygląda.. mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak