Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto parzone- okrągłe eklerki z pomarańczową masą budyniową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
woda 1 szklanka
mleko 2 łyżki
sól odrobina
masło 100 g
cukier 1 łyżka
Masa budyniowa:
mleko 1,5 szklanki
masło 1/3 kostki
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 1 płaska łyżka
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto parzone- okrągłe eklerki z pomarańczową masą budyniową

Kroki postępowania

1
Wodę zagotowujemy w garnuszku z masłem. Jak masło się rozpuści, lekko solimy, dodajemy cukier i mleko. Zmniejszamy ogień, jedną ręką mieszamy, drugą wsypujemy mąkę. Powstaje gęste ciasto. Dajemy je do ostudzenia.
Na dużej kwadratowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia.
Następnie napełniamy szprycę ostygniętym ciastem i na papierze do pieczenia robimy z ciasta kółko z dziurką w środku.
Piec w 200 stopniach przez około 12-15 min. Po czym wyjąć i poczekać aż ostygną.
Krok 1 - Ciasto parzone- okrągłe eklerki z pomarańczową masą budyniową foto
2
Robimy masę budyniową, w garnuszku zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrem. W miseczce roztrzepujemy jajko z mąkami i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy szybko aby się nie przypaliło. Powstanie gęsty budyń.
Zdejmujemy z gazu i dajemy do ostygnięcia.
W robocie kuchennym miksujemy masło aby było puszyste, następnie dodajemy budyń i miksujemy razem. Przekładamy do miseczki dodajemy pokrojoną w kostkę pomarańczę i mieszamy łyżką. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
Krok 2 - Ciasto parzone- okrągłe eklerki z pomarańczową masą budyniową foto
3
Na jeden kawałek ciasta nakładamy masę, przekładamy drugim kawałkiem ciastka i możemy wcinać.
Krok 3 - Ciasto parzone- okrągłe eklerki z pomarańczową masą budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 05.12.2013 10:29
smaczne ciastka
matesko 03.07.2013 10:42
fajny przepis
jerzy3 19.05.2013 15:15
nie wyglądają tak atrakcyjnie jak zwykłe eklerki,ale pewnie są dobre
Magiczna_Kuchnia 10.05.2013 15:36
Musza smakować wyśmenicie
as28 06.04.2013 08:40
pychotkkkka
mela25 31.03.2013 19:14
bardzo dobre
Piotr-21 16.03.2013 12:42
bardzo dobre
czekoladka_m 06.03.2013 08:30
Mmm, lepsze niż z cukierni:L):)
Katarzyna34 05.03.2013 09:17
Świetny pomysł wypróbuje
Konczi 04.03.2013 18:09
pomysłowe i pewnie smaczne były :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak