Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi

    70 dag
  • żmietanka

    1 szklanka
  • cukier

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • woda

    2 łyżki
  • rosół z kurczaka

    2 szklanki
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi obrać ze skórki i odkroić grube końcówki. Umyć i osuszyć. Odciąć szczyty umytych szparagów (ok 3 cm) i odłożyć. Łodygi pokroić w plastry. Do garnka wlac wodę, osolić i zagotować, następnie dodać szczyty szparagów i gotowac ok 3 minuty. Wycedzić i umieścić w garnku z zimną wodą.
Bulion z kurczaka wlać do dużego garnka, dodać śmietanę, cukier, sól, pieprz i zagotować. Wrzucić pokrojone w plastry łodygi i gotować ok 10 minut. Następnie zupę zmiksować i ponownie podgrzać. W garnuszku wymieszać mąkę z wodą i przelać do zupy. Całość zagotować, ciągle mieszając, przyprawic sola i pieprzem.
Nalać zupę do talerzy, przybrac szczytami szparagów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

28.10.2013 19:35
Genialna zupa.

Katarzyna59

06.12.2012 19:52
super

Łukasz15

15.09.2012 13:26
Smaczna

romanrafal

10.04.2012 19:05
lubie to

Iwona51

22.01.2011 00:24
lubię zupy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat