Zimny Elmuchowy torcik

Zimny Elmuchowy torcik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana wysokoprocentowa

    150 ml
  • jajka

    3 szt
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    0,7 szklanki
  • żelatyna

    15 g
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
  • sok cytrynowy

    0,5 szklanka
  • wiśnie

    20 dag
  • jagody

    10 dag
  • biszkopty okrągłe

    1 opakowanie
  • galaretka wiśniowa

    1 szt.
  • ser biały

    0,5 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka od białek. Włożyć ser do niedużej miski i zmiksować razem z żółtkami, śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym. Z białek ubić pianę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki letniej wody, ewentualnie troszkę podgrzać, aby łatwiej się rozpuściła. Ubite białka i przestudzoną żelatynę wymieszać z masą serową. Do tak przygotowanej masy dodat połowę wydrylowanych wiśni.
W okrągłej tortownicy ułożyć na dnie biszkopty, tak aby jeden zachodził na drugi i polać je delikatnie sokiem cytrynowym. Na to wyłożyć masę serową z wiśniami i włożyć na 2-3 godz. do lodówki.
W międzyczasie ugotować obie galaretki wg przepisu na opakowaniu. Wyjąć sernik, ułożyć na nim resztę wydrylowanych wiśni, uzupełnić puste miejsca jagodami. Delikatnie zalać wystudzoną galaretką wisniową i ponownie wstawić do lodówki. Gdy stężeje \"posypać\" kawałkami stężałej galaretki agrestowej i ponownie wstawić do lodówki na 1/2 godziny. SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat