Pasztet z pieczarek

Pasztet z pieczarek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarek

    1 kg
  • cebule

    2 duże
  • masło

    1 łyżka
  • słonina

    10 dag
  • jajka

    2
  • białka z jajek

    5
  • tarta bułka

    3 łyżki
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    szczypta
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić, obgotować 10 min w małej ilości wody. Cebulę rozdrobnić i zeszklić na maśle. Pieczarki, słoninę i cebulę zemleć, dokładnie wymieszać, dodać 2 - 3 łyżki wywaru z pieczarek, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku, gałkę muszkatołową oraz żółtka. Mieszać do momentu, gdy masa będzie jednolita. Następnie ubić na sztywno białka z odrobiną soli i wymieszać z masą pieczarkową. Wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok. 50 min w temp. 180 stopni C. Po ostudzeniu kroić w grube plastry. Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem i pomidorami se szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat