Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z kremem ptysiowym

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
drożdże 2 dag
margaryna 25 dag
masło 25 dag
gęsta śmietana 0,5 l
żółtko jajek 8
cukier
mleko
Krem:
cukier 3/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
białko 3
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem ptysiowym

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy zimne masło i całość siekamy tasakiem aż do połączenia składników. Następnie w odrobinie mąki między palcami rozcieramy drożdże i dodajemy do masy na stolnicy. W mące tworzymy dołek, w który wlewamy śmietanę (użyłam 18%) i żółtka.
Krok 1 - Rurki z kremem ptysiowym foto
2
Za pomocą tasaka siekamy całość dość długo aż do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec możemy pomóc sobie rękoma i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienki placek (ciasto rośnie podczas pieczenia) i wycinamy z niej cienkie paski. Jeśli ciasto się klei to podsypujemy dodatkowo mąką
Krok 2 - Rurki z kremem ptysiowym foto
3
Foremki do rurek natłuszczamy i nawijamy na nie paski ciasta począwszy od chudszego końca. Ciasto dokładnie przyciskamy przy brzegach foremki, żeby nam się nie odkleiło podczas pieczenia. Następnie za pomocą pędzelka ciasto smarujemy odrobiną mleka i maczamy je w cukrze.
Krok 3 - Rurki z kremem ptysiowym foto
4
Na brytfance układamy gotowe rurki w pewnej odległości od siebie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż do zarumienienia. Po upieczeniu jeszcze gorące rurki "wypychamy" z foremek - od chudszego końca. Rurki po upieczeniu są mięciutkie - stwardnieją, gdy poleżą. W między czasie pieczenia możemy przygotowywać następną porcję rurek, nie róbmy jednak tego za wcześnie, bo rurki wyjdą duże, niekształtne, nie będą chciały wyjść z formy - ciasto nam za bardzo urośnie. Tak upieczone rurki mogą leżeć bardzo długo zanim je wypełnimy kremem.
Krok 4 - Rurki z kremem ptysiowym foto
5
Przygotowujemy krem. Białka ubijamy na sztywną pianę, a w międzyczasie na ogniu gotujemy wodę z cukrem aż do zgęstnienia. Gdy białka będą ubite wlewamy cienkim strumieniem gorący jeszcze cukier i sok z cytryny i ubijamy wszystko jeszcze około minuty. Gorący krem przekładamy do szprycy i wypełniamy nim rurki.
Krok 5 - Rurki z kremem ptysiowym foto
6
Odkładamy rurki na co najmniej 24 h do przegryzienia. Życzę smacznego :)
Krok 6 - Rurki z kremem ptysiowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 20.04.2014 13:28
ojej, ale cudo :)
cukiereczek 30.03.2014 17:58
domowe jak u babci
Marta1986 29.03.2014 12:14
bardzo smaczne
Kuchenka 12.01.2014 20:55
ależ apetyczne!!!
Jusiaa 04.12.2013 17:38
pyszności :)
jozefinach 01.03.2013 21:32
Muszę kupić foremki do rurek, bardzo apetyczne zdjęcie.
wyattearp 25.02.2013 11:07
świetne
justys759 24.02.2013 21:19
wyśmienite
czekoladka_m 24.02.2013 20:49
Mniam, to jest deser;):):)
Gracer 24.02.2013 20:45
rewelacyjnie ciekawe czy jeszcze zostały ?
Kasnaj 24.02.2013 20:32
cudne
anemon 24.02.2013 20:00
Świetnie wyglądają Twoje rurki z kremem.
artur7 24.02.2013 19:59
lubię rurki
gosia1988 24.02.2013 19:58
pięknie wyglądają i pewnie super smakują
Poison1988 24.02.2013 19:54
wyglądają pysznie :) uwielbiam rurki :)
kala9287 24.02.2013 19:53
pycha
Mati13 24.02.2013 19:46
bardzo je lubię - ładne zdjecie
noninka77 24.02.2013 19:32
Apetycznie wygląda
marta1371 24.02.2013 19:30
Pracowite ale smaczne
Beatris 24.02.2013 19:30
Ale bym taką rureczkę zjadła... aż się rozmarzyłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak