Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańskie naleśniki gryczane z warzywami i mozzarellą
Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, cebule, seler i czosnek) oczyścić, umyć zalać bulionem i ugotować do miękkości.
Wywar odcedzić do naczynia (częściowo nam się przyda)
Warzywa pokroić w kosteczkę, dodać paprykę, pokrojoną w kostkę kapustę podlać wywarem i dusić ok 15 min. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i odparować.
Dodać sporo szczypiorku i natki pietruszki, wymieszać.
Na naleśniki nakładać porcje warzyw, posypać żółtym serem, położyć plaster mozzarelli i tworząc sakiewkę ustawić w naczyniu żaroodpornym obok siebie i zapiec krótko, tak by ser się rozpuścił, można posypać oregano.
Przed podaniem posypać natką i polać dowolnym sosem pomidorowym.
Można zrobić tez wersję tradycyjną zwijając naleśniki w rulony.