Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

3 bit

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 20 dag
mąka 15 szkl
mąka ziemniaczna 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
mleko skondensowane 3/4 puszka
krakersy 2 paczki
śmietana 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczka
kakao do posypania
mleko 750 ml
mąka 3 łyżki
mąka kartoflana 3 łyżka
jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
masło 1 kostka
woda 5 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: 3 bit

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i gorącą wodą. Dodać żółtka. Obydwie mąki z proszkiem do pieczenia dodać do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura do 160stopni. Piec 40 minut. Biszkopt wystudzić.Ugotować budyń: z podanej ilości mleka odlać 1/3 i wymieszać w nim obie mąki cukier, cukier waniliowy i jajka, resztę mleka zagotować. Na gotujące wlać mieszankę i ugotować budyń.
Masło utrzeć i połączyć z zimnym budyniem. Puszkę mleka wstawić do garnka zalać wodą ponad puszkę i gotować 2 godziny.
Na upieczony biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, na niej
ułożyć jedną warstwę krakersów, na krakersy ugotowany gorący kajmak .Na kajmak drugą warstwę krakersów.
Na krakersach rozsmarować drugą połowę masy budyniowej.
Śmietanę 30% ubić i wlać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzącej wody cały czas ubijając.
Wyłożyć na masę budyniową i wygładzić. Na wierzchu posypać słodkim kakao lub startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anja3107 14.02.2013 10:07
śliczny
Rafał3 14.02.2013 09:56
pychotka
Monika-twin 14.02.2013 09:54
pycha
Boska_Agatka 14.02.2013 09:51
ale bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak