Żurek na kaszy gryczanej

Żurek na kaszy gryczanej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    1\\3 szkl
  • biała kiełbasa

    5 pętek
  • śmietana 18 proc

    1 opak
  • czosnek

    5 zabków
  • cebula

    1 szt
  • ziemniaki

    5 szt
  • jaja na twardo

    5 szt
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

  • kwasek cytrynowy

  • majeranek Prymat

  • cukier

  • liść laurowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiełbasę, kaszę, posiekany czosnek,cebulę, liść laurowy,ziele angielskie, zalać 2 1\\2 litra wody i gotować, aż kiełkasa będzie dobrze sparzona, potem wyjąć kiełbasę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, dodac vegetę lub sól jak ktos woli, łyżeczę cukru, jak ziemniaki będą miękkie, zaprawić zupę śmietaną,dodac pokrojona kiełbasę i jajko, doprawić do smaku kwaskiem, pieprzem i majerankiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

22.03.2013 15:02
Ja żurek od dawna jadam z kaszą gryczaną, świetne połączenie, gdy nie jest zbyt ciepłe, smak po prostu rewelacyjny (żur musi oczywiście być dobry).. Tylko że te 1/3 szklanki gotuję sobie na 1 talerz a nie na cały gar żurku:)

agata17ko

03.10.2010 13:58
ciekawy przepis... muszę wypróbować.

iwona332

27.09.2010 00:41
super

magical66

26.09.2010 11:01
mhmh pychotka

kotlet

25.09.2010 16:04
bardzo lubię żurek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat