Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie ciasto
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i waniliowym, dodajemy żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem. Wykładamy do dwóch blaszek 25/36. Orzechy kroimy grubo. Białka ubijamy z cukrem. Pianę rozprowadzamy na plackach, następnie posypujemy oba orzechami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut (foremka 25/36).
Biszkopt orzechowy:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i bułkę tartą. Lekko mieszamy, dzielimy na 2 części i pieczemy w 180 stopniach na blasze 26/36 przez 30 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dusimy pod przykryciem około 45 minut następnie dodajemy galaretkę i cukier, mieszamy do rozpuszczenia i ściągamy z gazu.
Masa:
W niewielkiej ilości mleka roztrzepać żółtka, mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlać żółtka i ugotować krem. Margarynę ucieramy dodając po trochu zimnej masy.
Przełożenie ciasta:
Ciasto-masa z jabłek- biszkopt orzechowy- masa- ciasto- dowolna dekoracja np. cukier puder