Kluski ślaskie nadziewane gyrosem

Kluski ślaskie nadziewane gyrosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane ziemniaki

    1 kg
  • jajo

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    250 g
  • sól

  • ugotowane mieso z kurczaka (obrane z 1 porcji rosołowej i skrzydełek)

  • przyprawa do gyrosa

    1-2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki zmielić maszynka lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinna wyjść gładka masa jak puree). Do masy dadać jajo i make ziemniaczana (dodawać stopniowo) i wyrabiać ciasto. Gotowe nie będzie kleić sie do rąk. Mięso przesmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Nabierać porcje ciasta, nadziewac przygotowanym mięsem i formować tak jak pyzy. Zagotować w szerokim garnku wode z solą i porcjami gotować na małym ogniu (ok. 5 minut od chwili wypłyniecia). Można podawać okraszone smazona cebulka lub polane sosem pieczeniowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mala2021

16.01.2012 07:36
pyszne

Sarenka

30.11.2011 10:47
A dla mnie to pyzy :)) a kluski śląskie to te z dziurką :)

IKrakowianka

31.07.2011 12:44
Rewelacja! Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis :)

anemon

09.07.2011 08:32
Świetny pomysł i apetyczny.

Ewelina38

29.03.2011 08:18
ale danie - palce lizać, często robię kluski śląskie ale coś takiego...... rewelacyjny pomysł i muszę go wypróbować :)

Ewa104

11.02.2011 10:16
Trochę więcej pracy niż przy tradycyjnych kluskach, ale efekt super.

justyna111

14.09.2010 16:54
wypróbuję

Lidia11

14.09.2010 16:40
ciekawy przepis

izoldaaa6

14.09.2010 10:06
takiego cuda jeszcze nie próbowałam :)

bietka

09.09.2010 12:36
Jeszcze takich nie robiłam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat