Jagodzianki

Jagodzianki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • mleko

    1 szkl
  • masło

    100 gr
  • jajka

    4 szt
  • białko

    1 szt
  • jagody

    0,5 kg
  • drożdże

    5 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,wymieszać z łyżką mąki i cukru i odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym dodać mąkę rozpuszczone masło,zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Uformować placek na każdym położyć łyżkę jagód oprószonych mąką i dokładnie zawiną i uformować bułeczki.Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym białkiem.Piec na wysmarowanej blasze w 160 st około 20 min.Zimne jagodzianki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krokus

11.02.2014 14:23
pyszniutkie

ben-ka

24.08.2012 00:08
śliczne bułeczki.

jeta72

22.08.2012 11:21
uwielbiam :-)

Ewa95

26.09.2011 00:43
pysznosci

SyMiki

24.06.2011 15:25
pyszne

stokrotka

18.06.2011 23:48
świetne

misia53

01.06.2011 18:10
A ja muszę poczekać na swoją borówkę.....

eduszo

20.05.2011 20:54
O już nie długo i będą prosto z lasu.

oliwkowa

09.05.2011 00:26
mniam mniam

Aniunia773

18.04.2011 10:39
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat