Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka bez pieczenia

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
biszkopty okrągłe 1 op
galaretka cytrynowa 1 op
śmietana 30% 250 ml
masło 100 g
mąka ziemniaczana
cynamon do smak
cukier do smaku
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka bez pieczenia

Jabłka obieramy, kroimy w 2 cm kostkę. Podsmażamy na maśle. Doprawiamy do smaku cynamonem i 6 cukrem. Zalewamy 150 ml wody i gotujemy , aby jabłka zmiękły , ale nie straciły kształtu, całość zagęszczamy zawiesiną z mąki i zimnej wody. Jabłka przekładamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i odstawiamy do wystygnięcia . Galaretkę przygotowujemy w połowie wody zalecanej na opakowani i pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z ostudzoną galaretką . Masę śmietanową przelewamy do tortownic na przestudzoną masę z jabłek. Całość wstawiamy do lodówki na 1,5 do 2 godzin aby masy dobrze stężały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 07.02.2013 05:11
rewelacja, wygląda cudnie
gosia56 06.02.2013 22:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak