Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
żeberka 300 g
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
cebula 2 sztuki
kiełbasa 1 laska
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Żeberka gotujemy w wodzie na wywar dodając ziele angielskie i liście laurowe. W momencie, kiedy będzie już gotowy a żeberka miękkie dodajemy startą na tarce marchewkę i pietruszkę – gotujemy. Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w osobnym garnku, po ugotowaniu odcedzić. W międzyczasie kroimy w talarki kiełbasę i smażymy na patelni, gdy tłuszcz się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę aż się zeszkli. Kapustę odsączyć zachowując sok i pokroić. Do wywaru dodać kiełbasę z cebulką oraz kapustę doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość zamieszać i gotować jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby można dodać sok z kapusty, aby zupa była kwaśniejsza. Na samym końcu dodać ziemniaki. Podawać ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 05.02.2013 23:47
Apetyczne zdjęcie i dokładny opis. Bardzo smakowita zupka.
cris04 05.02.2013 23:18
...pyszności,szczególnie o tej porze roku!
joanna43 05.02.2013 22:05
Dziękuję za komentarze :)
kamyk 05.02.2013 21:45
pycha kapuśniaczek
Renataj 05.02.2013 21:30
Prawdziwy domowy kapuśniaczek.
Papryczka 05.02.2013 21:25
smaczny
treonina 05.02.2013 21:08
coś na co miałabym ochotę!
Adamorek 05.02.2013 21:05
lubię kwaśne zupki
Ela6 05.02.2013 21:05
Super
SylwiaMagdaSabin 05.02.2013 21:03
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak