Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w cytrynowej marynacie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

olej 4 łyzki
cytryna 1/2 szt
małe cebule 2 szt
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyzeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 6 ziarenek
sól
ćwiartki z kurczaka 2 bez skóry

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w cytrynowej marynacie

Kroki postępowania

1
Z cytryny ocieramy skórkę, a następnie wyciskamy cały sok. Skórkę i sok z cytryny przekładamy do miseczki, dodajemy olej, pieprz i czosnek. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Cebulę dodać do miski z marynatą, doprawić solą.
Krok 1 - Kurczak w cytrynowej marynacie foto
2
Udka ułożyć w naczyniu i wylać na nie całą marynatę. Przykryć pokrywką lub folią i wstawić do lodówki na min 2 godz.
Krok 2 - Kurczak w cytrynowej marynacie foto
3
Po tym czasie przekładamy całość do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godziny, do miękkości mięsa.
Krok 3 - Kurczak w cytrynowej marynacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danost 09.02.2013 21:42
to musi byc pyszne
Alex_M 06.02.2013 18:15
fajny przepis!
Magula 06.02.2013 09:34
Smakowało super, z lekką nutą cytrynową
Joannasz3190 05.02.2013 20:27
Moje smaki, super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak