Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galantyna z gęsich podrobów i kurczaka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęsie żołądki 2 sztuki
gęsie serduszka 2 sztuki
udka kurczaka całe 2 sztuki
pieczarki 30 dkg
cukier 1 łyżka
ocet 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 100 gram
papryka czerwona 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 listki
przyprawa uniwersalna 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Galantyna z gęsich podrobów i kurczaka

Kroki postępowania

1
Podroby gęsie oczyścić i ugotować do miękkości w 3 szklankach wody - bez przypraw.
Krok 1 - Galantyna z gęsich  podrobów i kurczaka foto
2
Udka ugotować w 3 szklankach wody z jarzynką,liściem laurowym i pieprzem do smaku, obrać i lekko rozdrobnić (skórkę odrzucić). Gęsie podroby pokroić w kostkę 1-2 cm.
Krok 2 - Galantyna z gęsich  podrobów i kurczaka foto
3
Wywary zlać do jednego garnka. Część wody wygotowała się, więc uzupełniamy wywar do 1,5 litra. Zagotowujemy, odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę, a następnie wlewamy ponownie do wywaru i dokładnie mieszamy. Chłodzimy.
Krok 3 - Galantyna z gęsich  podrobów i kurczaka foto
4
Pieczarki pokroić w ćwiartki, obgotować do miękkości w 1 szklance wody z dodatkiem cukru i octu. Odcedzić z zalewy i wymieszać z 1 szklanką zimnego wywaru z żelatyną. Odstawić do tężenia. Resztę zimnego wywaru z żelatyną wymieszać z mięsami i też pozostawić do tężenia.
Krok 4 - Galantyna z gęsich  podrobów i kurczaka foto
5
Nie łączymy wywarów, gdy żelatyna jeszcze ich nie zcięła, aby nie wymieszały się smaki - wywar z pieczarkami przeszedł zapachem octu, a z mięsami ma smak lekkiego rosołu. Oba wywary mieszamy w chwili, gdy mają konsystencję lekkiej galaretki. Przekładamy tężejącą cały czas galantynę do foremek 10x22 cm - będą 2 pełne. W galaretę wciskamy surową czerwoną paprykę pokrojoną w paski.
Krok 5 - Galantyna z gęsich  podrobów i kurczaka foto
6
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Moją zostawiłam na noc.
Krok 6 - Galantyna z gęsich  podrobów i kurczaka foto
7
Po całkowitym stężeniu galantyna jest bardzo twarda i nadaje się do krojenia w plastry na kanapki. Jest naprawdę smaczna - polecam :)
Krok 7 - Galantyna z gęsich  podrobów i kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 25.06.2013 08:34
świetny przepis
Motorek 14.02.2013 09:20
bardzo smaczne jedzonko
Monika58 09.02.2013 18:57
pyszna :)
Anitapaj 07.02.2013 00:54
smacze
Magda24 06.02.2013 11:36
taka swojska wędlinka :)
Gracer 05.02.2013 14:08
super wyszła oj smaczna
dodi 05.02.2013 13:52
fajny pomysł
Bogumiła
Bogumiła 05.02.2013 13:42
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak