Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tilapia w sosie warzywnym na ciepło

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Tilapia filety małe 6 szt
cebula 2 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1/2 szt
seler mały 1/6 szt
pieczarki 2 szt
Tamaryndowiec suszony 1 łyzeczka
koncentrat pomidorowy 8 dag
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
Przyprawa do zup Kucharek- w plynie 1 łyżeczka
mąka do oprószenia 1/2 szklanka
olej do smażenia 1/2 szklanka
woda 1,5 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
cukier brązowy 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tilapia w sosie warzywnym na ciepło

Kroki postępowania

1
Potrawa podobna do ryby po grecku tyle , że na ciepło i z orientalną nutką .Zakwasiłam ją suszonym tamaryndowcem. Podałam dziś na obiad ,ale można zrobić więcej i zostawić w lodówce - jak się przegryzie będzie akurat na zimno na kolację.
Krok 1 - Tilapia w sosie warzywnym na ciepło foto
2
Zalać wrzącą wodą ( 1/3 szklanki Tamaryndowiec).Zostawić na 30 minut. Odcedzić i bardzo drobno pokroić -w zasadzie rozetrzeć nożem na miazgę jak czosnek.
Obrać warzywa. Pokroić drobno cebule , a resztę warzyw utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ).
Krok 2 - Tilapia w sosie warzywnym na ciepło foto
3
W garnku o grubym dnie rozgrzać 4 łyżki oleju. Wrzucić warzywa ,, cebulę, listek Kafiru, pieprz ziarnisty i Tamaryndowiec . Smażyć mieszając aż warzywa zmiękną , a cebulka się zeszkli.
Krok 3 - Tilapia w sosie warzywnym na ciepło foto
4
Dodać cukier brązowy , szczyptę papryki.
Zalać wodą i dusić 20 minut na małym gazie.
Krok 4 - Tilapia w sosie warzywnym na ciepło foto
5
Pieczarki pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach olejem
Krok 5 - Tilapia w sosie warzywnym na ciepło foto
6
Do duszonych warzyw dołożyć usmażone pieczarki i przecier pomidorowy . Doprawić do smaku maggi w płynie i pozostałymi przyprawami.
Krok 6 - Tilapia w sosie warzywnym na ciepło foto
7
Rybę osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić i posypać pieprzem .
Krok 7 - Tilapia w sosie warzywnym na ciepło foto
8
Oprószyć mąką .
Krok 8 - Tilapia w sosie warzywnym na ciepło foto
9
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na rumiano z obu stron.
Krok 9 - Tilapia w sosie warzywnym na ciepło foto
10
Zdjąć z patelni i ułożyć na gorącym sosie w garnku. Przykryć i zostawić tak przez kilka minut by zmiękła i przeszła aromatem sosu.

Podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami z wody.
Krok 10 - Tilapia w sosie warzywnym na ciepło foto
11
* Dwie porcje podałam na obiad na ciepło , a 4 pozostałe ułożyłam w pojemniczku ( jak rybę po grecku) i zostawiłam w lodówce - będzie na kolację na zimno ( najlepiej na następny dzień.
Krok 11 - Tilapia w sosie warzywnym na ciepło foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 10.02.2013 13:38
och apetycznie wygląda, super można zawsze przemycić marchewkę
Justyna24 05.02.2013 21:23
mniam
wyattearp 04.02.2013 19:18
smaczne
Anna133 04.02.2013 18:59
bardzo lubie tą rybkę
Adrian3 04.02.2013 18:00
Świetna
teresa18 04.02.2013 17:52
apetyczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak