Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe drożdżówki z pesto

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
drożdże 50 g
sól 1 płaska łyżeczka
olej 3 łyżki
Nadzienie:
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe drożdżówki z pesto

Szpinak rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody, ale nie ma być całkiem suchy.
Drożdże rozdrobnić, dodać sól i kilka łyżek szpinaku, dokładnie wymieszać, a następnie dodać resztę składników, oprócz oleju i dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe.Jeśli ciasto jest zbyt gęste ( co zależy od szpinaku), można dodać kilka łyżek mleka lub wody.
Gdy jest jednolite i ładnie odchodzi od ręki dodać olej i wyrabiać jeszcze kilka minut, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Blaszkę wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na małe kulki ,każdą z nich spłaszczyć i nałożyć na nią w zależności od wielkości łyżkę lub dwie pesto, zlepić i uformować kulkę.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Przed pieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 01.01.2015 21:41
ciekawie wyglądaja
Margo1 13.08.2013 19:04
podobają mi sie
20.07.2013 19:34
zaczęłam je robić, ale bez mąki chyba się nie odważę...
Klausia 04.02.2013 17:58
genialny pomysł :) niby zwykle, a niezwykłe :)
adelajda 04.02.2013 10:02
smakowite bułeczki
Iwona56 04.02.2013 09:28
ciekawy pomysł
Granita 04.02.2013 08:50
świetny pomysł
Sandra9 04.02.2013 08:04
pomysłowe
pajbek 04.02.2013 04:47
Muszą być pyszne :-)
miroslawa 04.02.2013 03:53
cudnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak