Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe drożdżówki z pesto
Drożdże rozdrobnić, dodać sól i kilka łyżek szpinaku, dokładnie wymieszać, a następnie dodać resztę składników, oprócz oleju i dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe.Jeśli ciasto jest zbyt gęste ( co zależy od szpinaku), można dodać kilka łyżek mleka lub wody.
Gdy jest jednolite i ładnie odchodzi od ręki dodać olej i wyrabiać jeszcze kilka minut, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Blaszkę wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na małe kulki ,każdą z nich spłaszczyć i nałożyć na nią w zależności od wielkości łyżkę lub dwie pesto, zlepić i uformować kulkę.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Przed pieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem.
Smacznego :)