Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski lane na mleku.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 0,5 litra plus trochę do klusek
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 4 czubate łyżki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski lane na mleku.

Mleko podgrzałam na gazie.Do plastikowego naczynia wbiłam jajka,dodałam mąkę i dolałam tyle mleka,aby ciasto się troszkę upłynniło,ale nie było zbyt rzadkie.Wszystkie składniki rozbełtałam, rozmieszałam łyżką.Gdy mleko się zagotowało,zaczynało się unosić do góry zaczęłam wlewać powoli mączno - jajeczno - mleczny rozczyn jednocześnie mieszając wlaną już do mleka papkę.
Chwilkę jeszcze wszystko razem pogotowałam na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając.Gotowe,ugotowane kluski przelałam do miseczek.Dosłodziłam do smaku i skończone.
Smaczna mleczna "papka" w sam raz jako sycąca kolacja lub śniadanie w zimowy,chłodny dzień. Jednocześnie słodka i treściwa, co zaspokaja ochotę na słodkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 29.01.2013 19:02
czasami robię takie kluseczki ale na słono bo na słodko nie lubię
Alex_M 29.01.2013 12:21
zjadlabym taka zupke mleczna...
Kasnaj 29.01.2013 11:54
:) super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak