Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy tort w kratkę z cytrusową nutą
Kroki postępowania
1 blat tradycyjny: bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.
bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, kakao i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.Następnie wkładamy na przemian kolorami jedenen w drugi.
bierzemy 3 jajka, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy 60 g cukru. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, każde po dokładnym rozmieszaniu poprzedniego. Wyłączamy mikser. 60 g mąki pszennej mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.Przesiewamy do masy delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy, tyle żeby uzyskać odpowiedni kolor, dokładnie mieszamy.( delikatnie) Wylewamy do tortownicy. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z 60 cm na podłogę (żeby nie opadł, tzw biszkopt rzucany). Wstawiamy z powrotem do piekarnika i studzimy całkowicie.
Tak przygotowane blaty rozkładamy na blacie. Z każdego wycinamy jedną obręcz i kółko. W sposób przedstawiony na zdjęciu. ( mi pomogła pokrywka od garnka i szklanka).
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczypta soli w kąpieli wodnej do podwojenia objętości i zgęstnienia. Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy do białości i dodajemy po 1 łyżce masy z jajek. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i likier.
Blaty nasączamy sokiem z pomarańczy zmieszanym z limoncello i cukrem.
Na każdym rozkładamy krem, nakrywamy kolejnym blatem itd. Całość pokrywamy resztą kremu. Kremu nie będzie zbyt dużo, ale jest dość słodki dlatego ja zrobiłam taką porcję, jeżeli ktoś woli więcej, można zwiększyć proporcje.