Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świńskie ryjki nadziane mięsem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mleko 150 ml
masło 70 g
drożdże 20 g
jajko 1 szt.
cukier 1 łyżecz.
sól 1 łyżecz.
mięso mielone 300 g
pieczarki 200 g
cebula 1 szt.
olej 1 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sos sojowy 1 łyżecz.
żółtko jajek 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Świńskie ryjki nadziane mięsem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję ciepłe, stopione masło i resztę składników, mieszam i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielę na niewielkie, równe części.
Krok 1 - Świńskie ryjki nadziane mięsem foto
2
Farsz: Pieczarki myję i ścieram na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju. Do cebuli dodaję uduszone pieczarki i całość chwilę smażę, dodaję mięso mielone i smażę aż do zbrązowienia. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Każdą z części wałkuję, nakładam trochę farszu i formuję kulkę.
Krok 2 - Świńskie ryjki nadziane mięsem foto
3
Z reszty ciasta wycinam uszka i noski. Przylepiam je za pomocą odrobiny mleka lub wody do kulki ciasta. Wykałaczką robię dziurki w nosku i oczka. Ryjki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym żółtkiem i wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę ok. 7 minut, po czym obniżam temp. do 180*C i piekę ok. 20 minut aż bułeczki będą ładnie zarumienione.
Krok 3 - Świńskie ryjki nadziane mięsem foto
4
Wyjmuję z pieca i pozostawiam bułeczki na chwilę do ostudzenia.
Krok 4 - Świńskie ryjki nadziane mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 18.08.2013 08:18
podziwiam świetny pomysł:-)
Kuchareczka2 08.05.2013 20:41
bardzo fajne
miroslawa 24.01.2013 05:12
superowe!!!
Anna133 23.01.2013 13:24
kurcze chce widzieć minę gosci :P
Adrian3 23.01.2013 12:54
super
ewka1978 23.01.2013 12:27
świetne
babajaga1969 23.01.2013 12:21
no piękne! - małe świnki były :) - taki ryjek to mogę zjeść w całości - smaczne :)
gosia56 23.01.2013 12:11
ale fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak