Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z porzeczkami pod kokosową pierzynką

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 gram
masło 120 g
cukier 1/2 szklanka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
białko 3 sztuki
wiórki kokosowe 100 g
cukier 1/2 szklanki
porzeczki czerwone 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z porzeczkami pod kokosową pierzynką

Ze składników na spód:

200 g mąki
120 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli

wyrobić ciasto (może być nieco lepkie i klejące), zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 min.
Piekarnik rozgrzać d0 160 stC. Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć na spodzie formy wyłożonej papierem. Ja użyłam 20×24 cm.
Piec przez 25 min aż ciasto będzie lekko zrumienione.
W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Na końcu dodać porzeczki i delikatnie wymieszać z pianą.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i lekko ostudzić.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 stC.
Na ciasto wyłożyć pianę i piec przez 30 min, aż utworzy się skorupka i lekko zbrązowieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 20.07.2016 20:01
pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak