Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik makowo śmietankowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtek 8 szt
cukru 0,5 szkl
mąki 3/4 szkl
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 0,5 szkl
jajko 4 szt
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
CIASTO Z MAKIEM
białek 8 szt
maku 0,5 szkl
mąki 0,5 szkl
proszku do pieczenia 1 łyżka
cukru 3/4 szkl
Krem I:
galaretka kiwi 1 opak
gotowanej wody 1 szkl
Krem II:
śmietany kremówki 400 ml
galaretki cytrynowej 1 opak
gotowanej wody 1 szkl
poncz
wody gotowanej 0,5 l
kieliszek spirytusu 1
cukru 1 łyżka
soku z cytryny 1 łyżka
kremówka 400 ml
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowo śmietankowy

Kroki postępowania

1
BISZKOPT I
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut.
Krok 1 - Torcik makowo śmietankowy foto
2
BISZKOPT II
Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z cukrem na puch. Do masy żółtkowej przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut.
Krok 2 - Torcik makowo śmietankowy foto
3
CIASTO Z MAKIEM
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany stopniowo dodawać mak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.30 minut.
Krok 3 - Torcik makowo śmietankowy foto
4
KREM I
Galaretkę kiwi rozmieszać w wodzie,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki,dalej ubijać.
Krok 4 - Torcik makowo śmietankowy foto
5
KREM II
Przygotować
tak samo jak pierwszy krem.
PONCZ
Do gotowanej wody,dodać cukier,sok z cytryny i spirytus,wymieszać.
Krok 5 - Torcik makowo śmietankowy foto
6
SKŁADANIE CIASTA
Biszkopt I
Dobrze biszkopt nasączyć,na biszkopt wyłożyć: Krem I
Krok 6 - Torcik makowo śmietankowy foto
7
Ciasto makowe
Krem II
Krok 7 - Torcik makowo śmietankowy foto
8
Biszkopt II
Dobrze biszkopt nasączyć. Wierzch i boki posmarować II kremem.
Krok 8 - Torcik makowo śmietankowy foto
9
Ciasto schłodzić w lodówce.
Krok 9 - Torcik makowo śmietankowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 15.08.2013 07:21
ale pyszności:-)
gosia56 20.01.2013 16:51
Napewno pyszne
agnieszka214 20.01.2013 16:51
pysznie wyglada lubie mak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak