Szachownica

Szachownica

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • CIASTO JASNE
  • mąka

    2 szklanki
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    0,5 szklanki
  • woda

    10 łyżek
  • olej

    10 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • CIASTO CIEMNE:
  • mąka

    1,5 szklanki
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    0,5 szklanki
  • woda

    10 łyżek
  • olej

    10 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • ciemne kakao

    2 łyżki
  • KREM
  • mleko

    750 ml
  • aromat rumowy

    1 opakowanie
  • cukier

    0,5 szklanki
  • mąka

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • margaryna

    250 g
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szachownica
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, na koniec dodajemy po łyżce wody, oleju i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowego ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewamy do formy (36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C.
Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Teraz przygotowujemy drugie ciasto ciemne. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, na koniec dodajemy po łyżce wody, oleju i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do gotowego ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wylewamy do formy (36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Szachownica
Przygotowujemy masę. 500 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąki oraz aromat, tak by maka nam się rozpuściła w mleku i wlewamy wolnym strumieniem, na gotujące się mleko, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gotową masę pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę ubijamy mikserem, dodając po łyżce kremu.
Krok 3 - Szachownica
Oba ciasta kroimy na kilka paseczków u mnie jest dzielone na 6. czyli każdy kawałek ciasta ma 4 cm.
Krok 4 - Szachownica
Teraz składamy ciasto tworząc szachownice, więc układamy ciasto jasne, smarujemy kremem, układamy ciasto ciemne i smarujemy kremem. Czynność powtarzamy. Mając na dole 4. kawałki ciasta układamy teraz na nich krem i ponownie ciasto, ale teraz zaczynamy od ciasta ciemnego. I tak składam do końca naszego ciasta.
Krok 5 - Szachownica
Całość polewamy polewą czekoladową deserowo - białą. Ciasto schładzamy ok 60 min. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (133)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

06.04.2017 21:29
czy trzeba cos zrobić żeby ciasto się nie rozkładalo ????

Franciszek

09.03.2017 12:50
super do kawy

iskierka.ag

23.01.2017 23:23
Pyszności :) Na pewno skorzystam z przepisu :D

gosia56

08.11.2016 10:15
super ciasto;)

Ada-Gaba

03.06.2016 21:42
smakowity wypiek

ajres

09.11.2015 08:11
alez efekt, wow

pogromczynismaku

16.09.2015 08:56
MUSZĘ SPRÓBOWAĆ , WYGLĄDA PYSZNIE

Malgorzata549

16.07.2015 11:19
bardzo fajny przepis

Izabela28

21.06.2015 13:41
prześlicznie wygląda ta szachownica:)

magda1976

19.05.2015 22:15
Pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat