Przepis i sposób przygotowania na: Włoska zupa jarzynowa z fasolą i makaronem
Do przygotowania włoskiej zupy potrzebujemy włoszczyznę, w której będą: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/8 selera, 1/5 kapusty włoskiej.
Ser starty na małych oczkach.
Przygotowanie zupy:
Udka z kurczaka umyć. Włożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować. Następnie dodać sól i dalej gotować przez około 45 minut.
Włoszczyznę umyć. Marchew i pietruszkę obrać oraz pokroić w słupki. Kapustę cienko poszatkować. Seler drobno pokroić, a cebulę pokroić w półplasterki.
Do gotującego się wywaru, wlać 500 ml wody, posiekane warzywa i gotować przez 20 minut. Po tym czasie dodać makaron i gotować 10 minut. Następnie dodać fasolę (bez zalewy) i zagotować. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, czosnek i całość raz jeszcze zagotować.
Zupa po odstaniu naturalnie zgęstnieje, dlatego przed samym już podaniem można podlać ją przegotowaną wodą. Podawać posypaną serem żółtym oraz z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!