Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0.5 kg.
margaryna 10 dag.
jajko 3 szt.
olej 3-4 łyżki
drożdże 5 dag.
sól szczypta
mleko 2/3 szkl.
cukier 15 dag.
rodzynki 5-6 łyżek
tłuszcz do posmarowania blachy
jajko 1 szt.
kruszonka
mąka pszenna 5 dag.
margaryna 5 dag.
cukier 5 dag.

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Drożdże pokruszyć.Rozpuścić w ciepłym mleku.Mąkę pszenną wymieszać z solą.Dodać mleko z drożdżami ,jajka(3szt.),cukier,olej oraz rodzynki.Wszystko wymieszać.Zagnieść ciast,wyrobić do momentu aż będzie odchodzić od ręki.Dodać rozpuszczoną margarynę.Zagnieść.Przełożyć do posmarowanej tłuszczem blachy.Odstawić do wyrośnięcia.KRUSZONKA:margarynę posiekać z cukrem i maką.Zagnieść.Pokruszyć w palcach.Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180*C. przez około 60 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 06.07.2013 13:20
pyszne ciacho!
Bernadeta1 27.06.2013 15:19
bardzo lubię takie ciasto
Vanilla
Vanilla 15.01.2013 15:57
pycha
Adrian3 15.01.2013 15:05
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak