Przepis i sposób przygotowania na: pieczarkarz
Kroki postępowania
75 dag mąka pszenna,
3 łyżeczki drożdże,
1,5 szklanki mleko,
3 sztuki jajko,
1,5 łyzeczki Sól,
6 łyżeczek cukier,
9 łyżek masło
szykujemy sobie składniki. Mleko najlepiej aby nie było z lodówki, takie ciepłe proponuje.
Do miski musimy przesiać mąkę. Dodajemy sól.Drożdze z cukrem rozpuszczamy w mleku. Dodajemy do mąki.Zagniatamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia, następnie dodajemy do nich roztopione masło Dodajemy jajko i zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 kolejne minut. Następnie formujemy kulki, które wykładamy na wysmarowana masłem blachę i posypaną bułką, dostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Nastpęnie splaszczamy kulki.
7 ząbków czosnek,
2 łyżki majonez,
9 lyzek śmietana,
do smaku Sól,
do smaku pieprz
do miski wkładamy majonez oraz śmietanę, dodajemy obrany i wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy z ziołami (polecam użyć takeigo lepszego gdyż ma lepszy smak).wszystko mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Każdy placek smarujemy obficie sosem.